Anna Mes

(geb. 1935)

Afgezien van haar voortdurende neiging tot kluizenaarschap, is Anna Mes net als haar grote voorgangers uit de Nederlandse abstracte kunst Ouborg, Nanninga en Hussem, vooral in staat tot het scheppen van volstrekt overtuigende abstracte schilderijen. Zij maakt grote werken met kleurvlakken die als in een lappendeken met elkaar verbonden zijn. In de kleurvlakken treft men een levendige beeldtaal aan van surreële tekens, inkervingen en restanten van landschappen en gebouwen.

Haar «ontdekker» Leo Duppen, vóór zijn aanstelling als directeur van het Cobra Museum, voerde eind jaren tachtig, begin jaren negentig als galeriehouder haar vertegenwoordiging en roemt haar in een van zijn artikelen vanwege haar methode, de «écriture automatique» en haar volledige «overgave aan het intuïtieve». Als actief lid van het Bergense Kunstenaarscentrum is zij te rekenen tot de hedendaagse Bergense School. Veel van haar werk is daarom ook te vinden in verzamelingen in die regio.

De wandelingen langs het prachtige Kamperduinse strand bij Alkmaar vormen vaak de inspiratiebron. Tijdens deze wandelingen langs de kustlijn bestudeert zij het licht en de kleurenpracht. In haar composities keert dat noordelijke licht steeds weer terug, met een helder, overbelicht kleurenschema dat bijna Scandinavisch aandoet. Niet verwonderlijk, want zij verbleef geruime tijd in Zweden.

Van oorsprong textiel vormgeefster, beheerst zij vele disciplines, zoals ook de gouache. Deze werken op papier op beduidend kleiner formaat zijn als kleine compacte gedichten, die een andere uitwerking op het gemoed hebben. Ze zijn subtiel, introvert en intiem, waar haar doeken expressief en erg «present» zijn.

Het ontstaan van de schilderijen en werk op papier geschiedt in kleine stapjes. Veel van haar werk ontsnapt niet aan haar zelfkritiek en komt niet in de openbaarheid. De Schoorlse Stichting Mes – Van Leeuwen (mede genoemd naar de beeldhouwer, wijlen haar levenspartner Hendrick van Leeuwen) behartigt haar belangen in samenwerking met Paol & Co. Fine Art, zodat Mes de handen vrij heeft voor haar onverminderde werkdrift.