Arman

(geb. 1928)

Arman werd geboren als Armand Fernandez, zoon van een antiekhandelaar. In 1947 ontmoette hij tijdens zijn studie aan de kunstacademie Yves Klein met wie hij Europa rondtrok. Zijn werken aan het einde van de jaren ’40 werden vooral beinvloed door het Surrealisme. In 1953 begon Arman met het maken van  abstracte schilderijen. In 1956 had hij zijn eerste solo tentoonstellingen in London en Parijs.In  1959 komt Arman met een gebruik van alledaagse objecten door middel van vermenigvuldiging. Hiermee ontstaan de Accumulations en de Poubelles, de meest bekende categorien van zijn oeuvre. De accumulations kan men definiëren als een assemblage bestaande uit een veelvoud van gelijksoortige objecten die door één techniek zijn gekoppeld.

In deze werken zoekt Arman de schoonheid van het samenbrengen van gelijksoortige objecten. Uitgaande van het dadaistische idee dat ieder alledaags voorwerp een op zichzelf staand kunstwerk is, onderzoekt hij de diversiteit van door mensenhand gemaakte objecten, door hen in grote hoeveelheden bijeen te brengen. Hij richt zich hiermee, zoals veel kunstenaars van het Nouveau Réalisme, meer op het dagelijks leven dan op abstracte thema’s. Door kunstenaars van deze groep kwam hij in contact met de Zero groep.

In 1964 had Arman zijn eerste museum retrospectieven in Minneapolis en het Stedelijk Museum in Amsterdam. in 1968 nam hij deel aan de Bienale in Venetie en de Documenta 4 te Kassel. Vanaf 1975 werkt hij afwisselend in New York en Parijs.