Johan Hendrik Weissenbruch

(1824-1903)

Wordt algemeen beschouwd als één van de van de belangrijkste schilders uit de Haagse School.

Hendrik Johannes (later Johan Hendrik) Weissenbruch werd geboren in Den Haag en volgde tussen 1843 en 1850 de Haagse academie onder Schelfhout. Omwille van zijn vrijheid wees hij een lucratief aanbod om met Schelfhout samen te werken af. Weissenbruch voelde zich geroepen om een vernieuwingskunstenaar te zijn. Een goede weergave van lucht en licht vond Weissenbruch belangrijker dan de weergave van détail. Weissenbruch schilderde in de openlucht en liet zich zoveel mogelijk leiden door de natuur zelf.

Op die wijze zijn er wetenschappellijk gezien meerdere parallelen te leggen tussen de Haagse School en de Franse Impressionisten en vooral de voorgangers van de Impressionisten, de School van Barbizon. Voor de groep die men pas later de «Haagse School» zou gaan noemen speelden Weissenbruch en zijn vriend Willem Roelofs een grote bindende rol.

«De natuur zelf zou je op het doek willen hebben …», zei Weissenbruch eens. «Ik kreeg soms een klap van de natuur. Als ik later die klap had, kon ik teekenen en schilderen wat ik zag en gezien had. In een paar houtskoolkrabbels legde ik het vast. Thuis tooverde ik het in verwe».

Van Gogh noemde Weissenbruch «Le joyeux Weiss».

Naar werk uit onze "historie" met Johan Hendrik Weissenbruch