Keulen, Museum Ludwig; Piet Mondriaan «Vom Bild zu Abbild»

Deze tentoonstelling is een integrale bruikleen van het Gemeentemuseum Den Haag aan Museum Ludwig Keulen, in ruil voor «Picasso, Den Haag», thans te zien in … Den Haag. Alle werken van Picasso zijn afkomstig uit de onuitputtelijke kunstbestanden van van het Akense echtpaar Peter en Irene Ludwig van de beroemde Stollwerck chocoladefabrieken, een collectie thans in Keulen.

Het Keulse museum aan de RIjn, voorheen Museum Wallraff-Richartz, met zijn prachtige moderne architectuur en aanpalend aan een onderaards concertgebouw, kent vanwege de samenwerking met de Stichting Ludwig een hoogst interessante privatiseringsgeschiedenis. Temeer omdat de enorme bestanden Amerikaanse Pop-Art van de Stichting Ludwig absoluut niet zijn te versmaden.

Kenners zien natuurlijk de uitgeleende werken van Mondriaan het liefst thuis, in Vesting Holland. Maar onze aanbeveling betreft het genoegen om in deze ware metropool, op een steenworp van Maastricht, onze grote Protestantse Ziener te bezichtigen in een totaal ándere omgeving. Keulen is Carnavalsstad nummer één. Het verruimt de blik. Wij bevelen aan om in het nabijgelegen Brauhaus Früh een Schweinshaxen te eten met enkele glazen Früh en een bezoek te brengen aan de Dom.

Lees verder over Mondriaan in Museum Ludwig, Keulen.